Member of: CLC Vecta Next Level Display Group

Vragen of hulp nodig?

Heeft u hulp of advies nodig? Wij helpen u graag.
Bel met 023-517 32 22
of Stuur een mail ›

Interview Expovisie.nl

datum: januari 2016 | door: Norm-Systems Expo

Eerder verscheen onderstaande interview op Expovisie.nl. We delen het graag met u:


Interview Marco Wollrabe in Expovisie.nlInternet en elfhonderd concurrenten drukten de handel in mobiele presentatiesystemen in de marge. De crisis stak Norm-Systems gelukkig een helpende hand toe, vertelt Marco Wollrabe.

 
“We noemen onszelf de specialist in mobiele en draagbare beursstands”, antwoordt commercieel directeur Marco Wollrabe op de vraag hoe hij Norm-Systems zou omschrijven. “Waar voorheen het accent lag op mobiele presentatiesystemen, zoals pop-up wanden en banners, ligt de nadruk tegenwoordig meer op complete beursstands. Daarmee zijn we eigenlijk weer terug op het punt waar het ooit begon.”

 

REVOLUTIE IN DE BEURSWERELD

Het begon ooit in Duitsland. In het jaar 1974 lopen vader en zoon Van der Bent uit Amsterdam tegen het importeurschap van Syma aan: een Zwitsers systeem van aluminium profielen waarmee modulaire beursstands gebouwd worden. Zoals het medium beurzen in die tijd groeit en bloeit, zo groeit ook de Nederlandse vestiging van Syma-System. Het succes is mede te danken aan zoon Rolf die in 1983 in Duitsland langs een warenhuisetalage loopt en de ‘Unique Reisdisplay’ ontdekt. Wollrabe: “Unique werd als één van de eerste pop-up systemen in Nederland geïntroduceerd en veroorzaakte een revolutie in de beurswereld. Rolf haalde hiermee zelfs het NOS-journaal. ‘Van koffer tot showwand in 5 seconden’ luidde de slogan destijds. Het succes was ongekend.”
In 1990 – tegelijk met de Golfoorlog – slaat het noodlot toe en gaat de Nederlandse werkmaatschappij van Syma-System failliet. Rolf van der Bent zet vanuit zijn huis de verkoop van de Reisdisplays voort. De inboedel van Syma – waaronder een bulk aluminium – wordt door de curator verkocht aan het Franse bedrijf Normalu, specialist in spanplafonds. ‘Hé, spanplafonds’, denk Rolf. ‘Die ga ik in Nederland op de markt brengen.’ De samenwerking met het Franse bedrijf inspireert hem tot de nieuwe bedrijfsnaam Norm-Systems. 

 

TROUW TRIO

Zes jaar later treedt Marco Wollrabe in dienst, niet lang daarna gevolgd door Peter van Kuilenburg en Marcel Rosenhart. Een trouw trio dat tot op de dag van vandaag bij het Haarlemse bedrijf werkt. Sterker nog: in 2009 werden ze alle drie aandeelhouder. “Het doel is om het bedrijf de komende jaren volledig van Rolf van der Bent over te nemen”, vertelt Wollrabe. “Door de economische crisis duurt dat traject iets langer dan
we dachten. Niet dat we ooit in de rode cijfers hebben gezeten, maar de winsten waren de afgelopen jaren wel lager dan we gewend waren. Gelukkig hebben we de stijgende lijn nu weer goed te pakken. We zijn zelfs op zoek naar een vlotte jonge collega. Kandidaten mogen zich aanmelden.”

 

34.300 HITS

Volgens Wollrabe is met name de vraag naar zogenaamde conceptstands de laatste twee jaar flink toegenomen. “En dat is maar goed ook, want ik zeg weleens gekscherend: vroeger waren er 11 aanbieders van mobiele presentatiesystemen, nu zijn dat er 1100.” Ook printbedrijven, drukkerijen, reclamebureaus, copy centers en signbedrijven leveren tegenwoordig uitklapbare of uitvouwbare banners, die veelal in Aziatische landen worden geproduceerd. Om over de concurrentie op het internet nog maar te zwijgen. Wollrabe: “Het klinkt makkelijk: even een beurswand uitzoeken op internet. Maar tik de term ‘beurswand’ in op Google en je krijgt 34.300 hits! Hoe vind in die hoeveelheid die ene beurswand die bij je past? En dan de kwaliteit: die is vaak niet om over naar huis te schrijven. Prima als je het product maar één of twee keer wilt gebruiken, maar handig is het niet. Laatst kregen we een opdracht van een groot bedrijf. Ze vertelden dat ze via internet drie banners hadden besteld, die na twee beursdeelnames niet meer te gebruiken waren. Tja, wat is dan goedkoop? Je kunt beter iets meer geld uitgeven, dan heb je een presentatie die jaren meegaat. En als je wat anders wilt, vervang je de print en klaar.”

 

CRISIS BEDANKT

Ondanks dat de concurrentie de laatste jaren enorm is toegenomen, heeft Norm-Systems zoals gezegd altijd zwarte cijfers geschreven. “Dat is mede te danken aan de crisis, hoe gek dat ook moge klinken”, glimlacht Wollrabe. “Terwijl aan de ene kant klanten wegvielen omdat ze goedkopere banners wilden, kwamen er aan de andere kant klanten bij. Veelal bedrijven die aan beurzen wilden (blijven) deelnemen en ook nog eens goed voor de dag wilden komen, maar dan wel goedkoper dan ze gewend waren.” “Omdat de technische ontwikkelingen ook op het gebied van mobiele beursstands de laatste jaren niet stil hebben gestaan, kunnen we tegenwoordig stands aanbieden die vrijwel niet onder doen voor ‘gewone’ stands. Oké, een exposant gaat zelf niet vijf meter hoog bouwen en een etage behoort ook niet direct tot de mogelijkheden, maar voor stands van 6 tot 60 vierkante meter draaien we onze hand niet meer om. Met alles er op en eraan: we ontwerpen stands met verhoogde vloeren, met of zonder ledverlichting, verlichte wanden, ingebouwde vitrines, ledschermen, legplanken, balies, opbergruimte. Wat de wensen ook zijn; onze tekenaar maakt er een prachtig 3D-ontwerp voor.” Kenmerkend voor mobiele beursstands is dat ze meerdere keren en in diverse samenstellingen kunnen worden opgebouwd. Zo heeft de klant voor elk event een passende stand. Daarnaast zijn mobiele stands, zoals de naam al verraadt, mobiel en draagbaar. Wollrabe: “Dat wil zeggen dat de klant de stand makkelijk zelf kan vervoeren, in elkaar kan zetten en weer uit elkaar kan halen.” Hij benadrukt: “Het kán, maar het hoeft niet. Er zijn ook klanten die zeggen: doen jullie het maar. Die willen ontzorgd worden. Dat komt steeds vaker voor. Ik zeg altijd: wij bieden een schaal petit fourtjes aan en de klant kiest zelf welke hapjes hij neemt: ontwerp van de stand, verzorgen van de graphics, transport, opbouw, afbouw, handling of opslag.”

 

ROOKWOLKEN OPGETROKKEN

Nu de rookwolken van de crisis min of meer zijn opgetrokken, is duidelijk dat een gemiddelde beurs er anders uitziet dan zeven jaar geleden. Meer kleine stands, meer modulaire standbouw. Zelfs grote bedrijven nemen vaker genoegen met minder poespas. Een ontwikkeling waar bedrijven als Norm-Systems garen bij spinnen, maar waar grote standbouwbedrijven vaak met argusogen naar kijken. Volgens Wollrabe hoeven zij zich geen zorgen te maken. “Ik ben er zeker van dat beide vormen van standbouw gebroederlijk naast elkaar kunnen bestaan.”
 
Bron: www.expovisie.nl
Tekst: Judith Munster
Beeld: Thomes Fasting

Deel deze informatie

Norm Systems

Emrikweg 28

2031 BT Haarlem

KvK 34207534

T. 023 - 517 32 22

F. 023 - 517 32 20

info@normsystems.nl

Volg ons via:
Created by Trefnet Powered by SHARK CMS SHARK CMS